Kostpolitik

Vi lægger stor vægt på, at børnene får sunde kostvaner. Kosttilskud, morgenmad og det vi ellers tilbyder er sundt og så vidt muligt økologisk

Morgenmad

Vi tilbyder morgenmad, der består af; havregrød, havregryn, rugbrød og boller med diverse tilbehør. Der tilbydes mælk og vand.

Børnene skal ikke selv medbringe morgenmad.

Madpakker

Madpakkerne er en vigtig del af børnenes daglige dosis brændstof.

Vi vil anbefale, at I vælger brød der er nøglehuls-mærket. Det er et fælles nordisk ernæringsmærke, som skal guide forbrugerne i deres valg af sundere fødevarer.

Vær også opmærksomme på, at jeres børn ikke får for meget salt, da for meget salt kan medføre forhøjet blodtryk og kan føre til hjerte- kredsløbs komplikationer senere i livet.

Der tilbydes vand til måltider og i løbet af dagen.

Det er en mulighed at give børnene ”tilbehør” med i madpakkerne. I det følgende vil vi give nogle eksempler på sundt tilbehør.

Tilbehør

Små tomater, friskkogt æg, gulerods- og agurkestave, frugt, rosinpakker, nødder, ostebjælker, små frikadeller, rester fra aftensmaden, en lille bøtte tun eller pastasalat.

Nej tak!

Ifølge de 10 kostråd er mælkesnitter, kiks, kage, müslibar og søde yoghurter ikke sund og ernæringsrigtig kost, og vi frabeder os det i madpakkerne og sender det derfor med hjem igen.

Mellemmåltider

I vuggestuen tilbydes et mellemmåltid kl. 9. Det består af brød, frugt og vand. Om eftermiddagen spiser børnene fra deres madpakker, det er derfor vigtigt, at der er rigeligt mad med – der tilbydes mælk og vand.

I børnehaven har børnene mulighed for både formiddag og eftermiddag at tage en mad eller et stykke frugt fra madkassen. Børnene går selv i køkkenet og tager et glas vand efter behov.

Kosttilskud

Kosttilskuddet indgår lejlighedsvis som et led i det pædagogiske arbejde, idet børnene selv er med til at fremstille de forskellige retter. Når vi laver kosttilskud, tager vi hensyn til kultur, religion og specielle kroniske lidelser.

Søde sager

Det frabedes, at børnene medbringer kager, is og slik til uddeling, medmindre barnet har fødselsdag eller holder afslutning. Selv i disse situationer vil vi bede jer om at begrænset mængden af søde sager, da det optager pladsen for de sunde madvarer, jeres børn har brug for.
Saftevand, juice, kakao og sodavand drikker vi kun ved særlige lejligheder som f.eks. fødselsdage. Festlige lejligheder kan også fejres med f.eks. frugt eller boller.
Fødselsdage og afslutninger er forbeholdt barnets egen gruppe.

Vi tager ikke slik med tilbage til institutionen, når vi har været på hjemmebesøg - så ingen slikposer!

Bordskik

Inden vi spiser, vasker børnene hænder, og på skift inddrages de i borddækning. Børnene lærer, at fællesskabet omkring bordet skal foregå i ro og orden, så vi har det hyggeligt og rart sammen. De lærer også at håndtere bestik. Frokosten i børnehaven afsluttes med en historie eller andet, mens de sidste bliver færdige med at spise, så vi kan rejse os nogenlunde samtidig fra bordet.

Affald

Madrester og papir sorteres ved bordet til kompost og affald.

Vi bruger ikke stanniol i Rosenkilde, da dette produkt er ressourcekrævende at fremstille og belastende for miljøet under bortskaffelsen. Hermed en opfordring til forældre om at undgå stanniol til madpakkerne, som sendes med hjem igen. I stedet kan anvendes pergament eller film (uden PVC).

Sundhed

Vi er opmærksomme på, at fysiske udfordringer og motion er en vigtig del af helhedssynet på sundhed, derfor er det en naturlig del af vores hverdag.

Alle børnehavebørn er ude i den friske luft hver dag, og det tilstræbes, at vuggestuebørnene ligeledes kommer ud dagligt. De yngste vuggestuebørn sover ude hver dag.

Råd og vejledning

Personalet står til jeres rådighed med tips og ideer, hvis I skulle have spørgsmål om madpakker, sundhed, motion osv.

Personalet vil også tage en snak med jer, hvis de oplever udfordringer i forhold til jeres barn omkring dette.

Siden er sidst opdateret 12. november 2019