Dagens gang i vuggestuen

Sådan er vores dag i vuggestuen

Institutionen åbner op kl. 6.00 og personalet, en fra vuggestuen og en fra børnehaven, gør klar til at tage imod de første børn.

Vi åbner på Solstuen.,

Her tilbydes der morgenmad fra kl. 6.00 (når den er lavet færdig) til kl. 7.00, hvor der ryddes af.

Morgenmaden består af havregrød, havregryn, rugbrød og knækbrød. Vi tilbyder ikke sukker til morgenmaden men her derimod kanel og forskelligt frisk frugt, som børnene kan få til deres mad.
Vi tilbyder morgenmad til de børn, der endnu ikke har spist hjemmefra. Der er også mulighed for at lege og hygge sig, hvis ikke morgenbordet trækker eller til de børn som er færdig med at spise.

Det næste personale møder ind kl.7.00 og her efter åbner endnu en stue i vuggestuen ”Hulen”, hvor de børn, som enten er færdige med at spise eller har spist hjemmefra, kan gå ind og lege.

På denne måde sikre vi stadig nærvær, hygge og ro ved morgenmadsbordet til dem som skal spise, samt mulighed for lidt mere fysisk leg på den anden stue.

 

I vuggestuen:

Tilbage i vuggestueafdelingen leger børnene frit på enten Solstuen, Hulen eller i gangområdet mellem de to stuer. Personalet leger med børnene, hjælper med at finde de ting som børnene efterspørger og tager imod de børn, som løbende afleveres af deres forældre.

Mellem kl. 8.00-8.30 er det tid til at gå ind på egne stuer, og frem til kl.9.00 hygger vi og leger, alt efter børnenes behov og humør. Når klokken er 9.00, er de fleste børn som regel kommet, og her holder vi samling. I dette tidsrum fra kl. 9.00-9.30 henstiller vi til ro på stuen og derfor skal børnene afleveres inden eller efter det tidsrum. Ved vores morgensamling får børnene tilbudt en mad fra madkassen samt vand at drikke. Vi snakker om hvem der er kommet, hvilken dag det er i dag og hvad der eventuelt skal foregå. Vi synger sange og finder ud af hvem der senere skal hjælpe med at hente rullebord til frokost.

Efter samling tjekker vi børnenes bleer og de mindste børn, skal ofte ud og have en formiddagslur. Derefter laver vi forskellige aktiviteter. Det kan både være planlagte ting, såsom ture ud af huset, styret aktiviteter m. maling, motorikforløb og lignende, men vi sikre os plads til spontanitet, da vi mener, at det er vigtigt at følge børnenes spor og lyster. Vi deler nogen gange børnegruppen op i mindre grupper for at skabe bedre betingelser for nærvær og læring.

Når klokken bliver ca. 10.45 er det tid til at gøre klar til frokost. Alle børn hjælper med at rydde det op, som vi har været i gang med at lave/lege med, og bagefter går vi på badeværelset, hvor der bliver vasket hænder. Derefter finder børnene deres pladser ved bordene. Vi spiser ved mindre borde, med en lille børnegruppe samt en voksen. På denne måde er der godt med nærvær, ro og hygge under frokosten. Det barn, som tidligere under samlingen, blev fundet til at hjælpe med rullebordet, går nu ud i køkkenet med en voksen og henter rullebordet og madkasserne fra køleskabet. På rullebordet står der alt det vi skal bruge af service, skraldespande m.m. Barnet deler tallerkner ud til alle de andre samt madkasser – en handling, som højner børnene og deres selvhjulpenhed. Vi venter lidt på hinanden ved spisning, bordvis, da det er vores erfaring, at alle spiser lidt mere hvis de ikke bliver distraheret af børn der er kommet ned på gulvet. Efterhånden som vi mærker og ser, at børnene er færdige med at spise eller ved at blive for trætte, får de lov til at gå ned fra bordet og rydde deres ting over på rullebordet.

Almindeligvis spiser vi på egne stuer, men er nogle af børnene blevet gode kammerater med en fra en anden stue i løbet af formiddagen, kan de godt spise sammen. 

Bagefter frokosten skal alle børn ud på badeværelset og få en klud, til at vaske deres mund og hænder. Herefter er det tid til at de fleste børn skal puttes, og de øver sig selv i at trække tøjet af så de kan få en ren ble inden de puttes. De fleste børn sover udenfor i barnevogne og krybber, mens de ældste (fra ca. 2år og op) sover indenfor i et ”soverum”.

I tidsrummet fra kl. 12.30- ca. 14.00 er vi samlet på en stue. De fleste børn sover, men der er ofte et par små børn, som er vågnet fra deres formiddagslur, og skal have mad, skiftet ble og leges med bagefter. Vi bruger også denne stund til at personalet kan afholde pauser, have møder og planlægge kommende aktiviteter.

Efterhånden som børnene vågner, kommer de op, og de øver sig igen i at taget tøjet på selv, gå på toilettet og vaske hænder. Ca. kl. 14.00 er vi tilbage på vores egne stuer og spiser ”frugt”. Her er det rester fra børnenes madpakker, deres medbragte frugt samt mælk og vand der tilbydes. Resten af eftermiddagen er der leg inde eller ude, og børnene begynder at gå hjem.

Hvis der er børnehavebørn tilbage kl. 17.00/17.30 kommer de over i vuggestueafdelingen og leger her sammen med de børn, som er tilbage. Vi lukker altid i vuggestuen.  

Denne tidsplan kan afvige lidt, da vi tager os meget af det enkelte barns rytme ifht. spisning og søvn.

Vi skifter børnenes bleer ved behov og på markerede tidspunkter på dagen. Når børnene bliver store og øver sig i at slippe bleen, kan det være en hjælp, at der er bestemte tidspunkter, hvor man skal prøve at gå på toilettet.

Siden er sidst opdateret 3. maj 2022